El fons de la Biblioteca


En aquesta secció, volem donar a conèixer el fons documental (llibres, revistes, Cd-rom, DVD, etc.) de la Biblioteca Municipal Maria Malla:

LLIBRES DE CUINA

ENRICH, Montserrat;CARBALLIDO, Elisenda (2014). Herbes a la carta. Receptes de cuina silvestre. Valls: Cossetània Edicions. 207 p.

Les autores ens presenten una detallada explicació sobre les plantes silvestres comestibles i les seves propietats medicinals. En el llibre trobarem indicacions de com collir-les, cuinar-les i assaborir-les. També ens ofereixen un nombre copiós de receptes que es poden fer amb les plantes dels prats i riberes del nostre entorn.


Enrich, Montserrat (2002). La cuina de la llenega. Castellbell i el Vilar: Societat Recreativa i Cultural de Sant Cristòfol. 121 p.
Aquest llibre recull les mostres de llenegues que tenim en el poble i rodalies. Es tracta d’una aproximació a la llenega des del seu origen biològic fins al seu destí gastronòmic, passant per tot el recorregut antropològic. Montserrat Enrich Viladoms ens ofereix seixanta receptes on la llenega és l’ingredient protagonista de cada plat. L’autora ha elaborat aquest llibre no solament partint dels seus coneixements en gastronomia, sinó també de les receptes que li proporcionaren cases particulars i restaurants de Sant Cristòfol, de Castellbell i el Vilar i de Marganell.


NOVEL·LA HISTÒRICA       
     
SÁNCHEZ PIÑOL, Albert (2014). Victus: Barcelona 1714. 6a ed. Barcelona: La Campana. 605 p.

Novel·la històrica ambientada en la Guerra de Successió Espanyola i, més concretament, en el setge de Barcelona, el qual tingué lloc entre el 25 de juliol de 1713 i l’11 de setembre de 1714. Aquesta obra de l’antropòleg i escriptor Albert Sánchez Piñol es basa en cròniques i documents de l’època i té com a protagonistes principals el militar navarrès Martín de Zubiría y Olano (també conegut com a Martí Zuviria) i el general Antoni de Villarroel i Peláez.
Per a més informació, vegeu: www.victus1714.com
 
VALLS, Coia (2014). La cuinera. Barcelona: Edicions B. 395 p.
Una altra novel·la de ficció ambientada al segle XVIII és “La cuinera” de Coia Valls. Aquesta novel·la històrica, que l’autora dedica a Carme Ruscalleda, està protagonitzada per la jove Constança Clavé, filla d’un diplomàtic al servei del virrei Manuel de Amat, que es veu forçada a abandonar la ciutat de Lima i a traslladar-se a Barcelona. A la ciutat comtal, intentarà perseguir el seu somni de convertir-se en una gran cuinera.
 

LLIBRES D’AUTOAJUDA

WEISS, Brian (1997). Lazos de amor. Barcelona: Edicions B. 261 p.   

A la secció de llibres d’autoajuda de la Biblioteca Maria Malla trobareu el llibre Lazos de amor (títol original: Only love is Real), d’un dels autors de més renom en l’àmbit científic pel que fa a temes d’espiritualitat. Brian Weiss (n.1944) és un metge psiquiatra estatunidenc que seguint els passos d’altres científics com Raymond Moody (psiquiatra i filòsof estatunidenc) i Elisabeth Kübler-Ross (psiquiatra d'origen suís), s’interessà per la vida més enllà de la mort. Tanmateix, aquest interès nasqué arran d’una pacient, Catherine, que en estat hipnòtic recordà diverses vides passades. En recordar aquestes vides, Catherine superà molts dels traumes que patia. Primer, marcat per un fort escepticisme i, després, plenament convençut que aquelles experiències havien estat reals, Weiss emprengué un camí arriscat, posant en perill la seva carrera i el prestigi que anà adquirint amb els anys com a professor de la Universitat de Miami i cap de l’àrea de psiquiatria de Mount Sinai Medical Center. Aquest nou camí se centraria en demostrar l’existència no només de vida després de la mort, sinó també, com féu Ian Stevenson (bioquímic i professor de psiquiatria canadenc), provar l’existència de diverses vides passades, és a dir, la reencarnació de l’esperit. Després del seu primer llibre, Muchas vidas, muchos maestros (1988), que narrava les seves primeres experiències amb la seva pacient Catherine, Brian Weiss liderà una nova forma de teràpia curativa: la regressió a vides passades. Lazos de amor és el seu tercer llibre, el qual explica la història de dos pacients seus, Elisabeth i Pedro, els quals no es coneixen, però, aviat, Weiss descobrirà que van compartir vides passades.



HISTÒRIA LOCAL


VALLS I PUEYO, Joan (2002). Ignasi Ribera i Rovira. Un gran periodista nascut a Castellbell i el Vilar (1880-1942). Sant Vicenç de Castellet: Farell. 295 p.
Llibre dedicat a la trajectòria personal i professional del periodista castellvilerenc Ignasi Ribera i Rovira (1880-1942). Ribera destacà no només com a periodista, col·laborant amb diferents mitjans de comunicació del seu temps, sinó com a president d'algunes associacions de premsa i també com a defensor de les cultures catalana i portuguesa. 

VALLS I PUEYO, Joan (2004). Les llibretes del mas Puig del Vilar. Dietaris de pagès a Castellbell i el Vilar (segles XIX-XX). Sant Vicenç de Castellet: Farell. 128 p.
Aquest llibre ens mostra un tresor documental del nostre poble: les llibretes del mas del Puig del Vilar. Valls transcriu a la lletra els documents continguts a les llibretes de l'arxiu familiar, mostrant-nos una part de la història de la saga dels Puig al segle XIX i, de retruc, una part de la història del nostre municipi. 

VALLS I PUEYO, Joan (2005). La CNT a Castellbell i el Vilar (1931-1938). Sant Vicenç de Castellet: Farell. 128 p.
En aquest llibre trobareu una transcripció a la lletra del Llibre d'Actes del Sindicat de Treballadors de Castellbell i el Vilar, custodiat per la família Puig. Es tracta d'un excel·lent llibre per a conèixer més a fons el moviment obrer i sindical al nostre municipi. 

VALLS I PUEYO, Joan (2006). La Segona República a Castellbell i el Vilar (1931-1936). Sant Vicenç de Castellet: Farell. 127 p. 
Un llibre a tenir en compte per a la recuperació de la nostra memòria històrica. Valls fa un breu repàs de les controvèrsies socials i polítiques que es visqueren al nostre poble durant la Segona República (1931-1936) i que, com ja sabem, dissortadament desembocaren en una guerra civil.

VALLS I PUEYO, Joan (2011). Història de Castellbell i el Vilar, el mirador de Montserrat. 205 p.
Aquesta obra ve a ser un compendi o manual de la història de Castellbell i el Vilar, des dels temps antics fins al present més immediat. Es tracta d’un llarg recorregut per l’evolució del nostre poble que ens permet apropar-nos als fets i personatges més importants.